Kolejne ciasto z truskawkami w roli głównej. Robię je bardzo często w sezonie - jest tak łatwe, że każdy sobie poradzi.. a smakuje przepysznie ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
kilka truskawek
GALARETKA:
3 galaretki truskawkowe
ok. 500 g truskawek
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;
2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
3. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj;
4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min;
6. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia;
7. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru;
8. Do kremu dodaj mascarpone, krótko zmiksuj. Następnie wlej wystudzoną, ale nadal płynną żelatynę i ponownie zmiksuj. Dodaj kilka pokrojonych truskawek i wymieszaj krem łyżką;
9. Gotowy krem wyłóż na biszkopt,poukładaj truskawki a na wierzch wylej zimną, tężejącą galaretkę. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz