Uwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego. Sprawdzają się idealnie na przyjęciach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Dodatkowo, nie wymagają dużo pracy i smakują świetnie.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
0.5 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
przyprawy: słodka papryka, przyprawa do kebaba, bazylia, oregano - każda na czubek łyżeczki
10 dużych plasterków szynki
ok. 10 oliwek
2 mozzarelle
WYKONANIE:
1. Ciasto francuskie podziel na 20 prostokątów (lub mniej, jeśli wolisz większe pizzerinki);
2. Przygotuj sos: wymieszaj passatę pomidorową z przyprawami i octem jabłkowym;
3. Każdą pizzerinkę posmaruj sosem;
4. Następnie poukładaj połówki plasterków szynki;
5. Na szynce poukładaj plasterki mozzarelli a następnie połówki oliwek;
6. Poukładaj pizzerinki na blaszce wyłożonej papierem i piecz ok. 20min w 180 st C z termoobiegiem.
SMACZNEGO :)
Dobry patent z tym ciastem francuskim, faktycznie skróci to czas przygotowania pizzy, bo się nie czeka, aż na drożdżach wyrośnie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! A smakują naprawdę fajnie ;)
Usuń