To jest najlepszy przepis jaki znam na puszysty i wysoki biszkopt. Spokojnie da się go przekroić nawet na 4 blaty i zrobić piękny, wysoki tort. :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm
6 jaj + szczypta soli
1 szklanka cukru (200g)
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier aż do całkowitego rozpuszczenia;
3. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników;
4. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
5. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno, bez boków) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 45 min (do suchego patyczka).
SMACZNEGO ;)
Czy na pewno ten biszkopt ma być pieczony 45 minut? Po 20 minutach widzę, że zarumienił się na tyle, że można uznać, że tyle wystarczy.
OdpowiedzUsuńTo zależy od piekarnika. Ja w swoim piekę 45 min. Jeżeli Pani uważa, że po 20 min biszkopt już jest dobry, to proszę wyjmować. Zawsze można sprawdzić patyczkiem/wykałaczką czy zdążył upiec się w środku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jaka jest średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuń24cm ;)
Usuń