lipca 04, 2020

Biszkopt tortowy - wysoki i puszysty

To jest najlepszy przepis jaki znam na puszysty i wysoki biszkopt. Spokojnie da się go przekroić nawet na 4 blaty i zrobić piękny, wysoki tort. :)
ciasta i desery, biszkopt, biszkopt z 6 jaj, biszkopt tortowy, biszkopt z proszkiem do pieczenia, jasny biszkopt,





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm

6 jaj + szczypta soli
1 szklanka cukru (200g)
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;


2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier aż do całkowitego rozpuszczenia;
3. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników;
4. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
5. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno, bez boków) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 45 min (do suchego patyczka).



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, biszkopt, biszkopt z 6 jaj, biszkopt tortowy, biszkopt z proszkiem do pieczenia, jasny biszkopt,

4 komentarze:

  1. Czy na pewno ten biszkopt ma być pieczony 45 minut? Po 20 minutach widzę, że zarumienił się na tyle, że można uznać, że tyle wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. To zależy od piekarnika. Ja w swoim piekę 45 min. Jeżeli Pani uważa, że po 20 min biszkopt już jest dobry, to proszę wyjmować. Zawsze można sprawdzić patyczkiem/wykałaczką czy zdążył upiec się w środku.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka jest średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger