Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Smakuje wyśmienicie nie tylko na świeżo, ale również ze słoika. Robię ją co roku z zalewie z chilli i jest to mój ulubiony przepis. Polecam ;)
SKŁADNIKI:
2 kg cukinii (waga po obraniu)
2-3 łyżeczki chilli w proszku
4 łyżki soli
1 szklanka cukru
1.5 szklanki octu
1/4 szklanki oleju
1 główka czosnku
1. Obraną i wydrążoną cukinię pokrój w słupki;
2. Obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki bądź w ćwiartki czy połówki (wedle uznania);
3. Do garnka z cukinią dodaj czosnek, sól i chilli, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 h;
4. Olej, ocet i cukier przełóż do garnka i wstaw na ogień, zalewa ma się zagotować;
5. Zalej cukinię gorącą zalewą i dokładnie wymieszaj;
6. Poukładaj cukinię w słoikach (nie zapomnij o plasterkach czosnku - też je włóż w słoiki),zalej zalewą i mocno zakręć;
7. Słoiki przełóż do dużego garnka, zalej wodą do ok. 3/4 wysokości, przykryj pokrywką i wstaw na ogień. Pasteryzuj ok. 6-7 min od momentu zagotowania. Wyjmij słoiki i postaw do góry dnem aż do wystygnięcia.
Czyten płyn co puści cukinia odlać czy zostawić?
OdpowiedzUsuńOdlać:)
UsuńA ilość wody do zalewy?
OdpowiedzUsuńW zalewie nie ma wody :)
UsuńA zamiast chilli może być papryka ostra
OdpowiedzUsuńMoże być:)
UsuńJak się odleje to co puściła cukinia to nie pozbędziemy się czasem soli i chili?
OdpowiedzUsuńTrochę na pewno, ale zostanie wystarczająco dużo ;)
UsuńNie za mało będzie tej zalewy 🤔?
OdpowiedzUsuńW sam raz:)
Usuń