Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i błyskawiczne wykonanie. Jagody w sosie własnym robię na zimę w ilościach hurtowych - są idealne na bolący brzuszek dziecka, ale nadają się również na słodki posiłek, wystarczy dodać makaron.
SKŁADNIKI:
1 kg jagód
1.5 szklanki cukru
5 słoiczków (po +/- 200 ml każdy)
WYKONANIE:
1. Wypłukane jagody przełóż do garnka i zagotuj;
2. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Gotuj ok. 3 min;
3. Przełóż gorące jagody wraz z sokiem, który puściły do dzbanka i napełniaj słoiczki - dokładnie je zakręcaj i odstawiaj do góry dnem. Po wystudzeniu przełóż w chłodne i zaciemnione miejsce.
SMACZNEGO ;)
Świetny pomysl. Makaron z takimi jagodami wspaniały.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń