Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.
SKŁADNIKI:
0.5 kg mąki
0.5 szklanki cukru
1/4 kostki drożdży (25 g)
80 g masła
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
NADZIENIE:
300 g jagód + opcjonalnie cukier (wedle upodobań)
1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
WYKONANIE:
1. Przygotuj zaczyn: do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko, masło i zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 8 min, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste, następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 1-1.5 h;
3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na równe części ( u mnie wyszło 12 bułeczek, jeśli lubisz mniejsze podziel na więcej kawałków);
4. Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, następnie włóż w środek jagody posypane cukrem i sklej bułeczkę, układaj je łączeniem w dół aby się nie rozklejały;
5. Gotowe bułeczki przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem, każdą posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz jagodzianki w 180 st C przez ok. 25 min (patrz na kolor - mają być delikatnie rumiane).
SMACZNEGO :)
Pięknie wyglądają, zrobię i ja🌻🌻🌻🌻🌻🌻🤣🤣🤣🤣🤣
OdpowiedzUsuńPolecam! Są przepyszne :)
UsuńSuper przepis, łatwy i smaczne wyglądaja te bułeczki.
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakują - proszę spróbować ;)
Usuń