Znalazłam ten przepis w starym zeszycie mamy. Przypomniał mi się smak dzieciństwa, więc postanowiłam upiec to ciasto na weekend - okazało się strzałem w 10. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
2 kostki masła (400 g) lub margaryny (500 g)
6 jajek
500 g mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
200 g wiśni
1 słoik dżemu borówkowego/ wiśniowego/ z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło i żółtka jaj przełóż do misy robota i zagnieć gładkie ciasto (ok. 5-7 min);
2. Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części, 2 z nich zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na minimum 30-40 min;
3. Do trzeciej części wsyp kakao i ponownie wyrób ciasto aż powstanie gładka, ciemna masa. Następnie owiń powstałe ciasto folią i również wstaw do zamrażarki na ok. 30-40 min;
4. Wyjmij ciemne ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (możesz je również "rwać" zamiast trzeć na tarce), na wierzch rozsmaruj warstwę dżemu;
5. Na dżem zetrzyj jedną porcję jasnego ciasta wyjętego z zamrażarki;
6. Białka ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier. Ma powstać gładka i błyszcząca masa;
7. Na jasnym cieście poukładaj wiśnie a następnie rozsmaruj pianę z białek;
8. Zetrzyj ostatnią część ciasta i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 55-60 min.
SMACZNEGO ;)
wspaniałe zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń