Sasanka to pyszny sernik na zimno z dodatkiem jagód. Prawdziwa gratka dla smakoszy. Pasuje idealnie do niedzielnej kawy, polecam :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BLASZKA 24 x 24 cm
2 opakowania podłużnych biszkoptów
750 g chudego twarogu (może być półtłusty)
300 g śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżki żelatyny
200 g jagód
MUS:
500 g jagód
1 galaretka
wiórki kokosowe na wierzch
WYKONANIE:
1. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw do wystudzenia;
2. Twaróg z cukrem dokładnie zmiksuj;
3. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj;
4. Wlej wystudzoną żelatynę i ponownie krótko zmiksuj, do połączenia składników;
5. Dno blaszki wyłóż papierem i poukładaj biszkopty;
6. Wyłóż połowę kremu;
7. Wysyp jagody na krem;
8. Połóż kolejną warstwę herbatników i lekko dociśnij;
9. Wyłóż resztę kremu;
10. Przygotuj mus: jagody zmiksuj na gładki krem i wstaw do gotowania. Wsyp galaretkę, wyłącz palnik i dokładnie rozmieszaj i odstaw do wystudzenia;
11. Wyłóż mus jagodowy na wierzch ciasta;
12. Wierzch możesz udekorować wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO ;)
Prosty i pyszny przepis♥️
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńWyglada fantastycznie, czy mozna je zrobic z serkow homogenizowanych?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam.. ;)
UsuńDzień dobry mam pytanie czy zamiast jagód można użyć borówki amerykańskie?
OdpowiedzUsuńpewnie:)
UsuńCzy śmietana ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna - standardowe 18% :)
UsuńCzy mogą być herbatniki zamiast biszkoptów ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej tak;)
UsuńCzy mogą być mrożone jagody ?
OdpowiedzUsuńmogą być :)
UsuńWypróbowałam z borówkami amerykańskimi, bo takie akurat miałam mrożone. Pyszne wyszło :)
OdpowiedzUsuń