Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki - jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Pasuje na każdą okoliczność a z filiżanką kawy smakuje idealnie.. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
2 opakowania herbatników kakaowych (po 250 g każde)
1 kg sera z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
2 galaretki ( przeźroczyste lub cytrynowe)
0.5 szklanki cukru pudru
1 słoik dżemu borówkowego (lub innego kwaśnego)
POLEWA:
0.5 szklanki mleka
60 g czekolady gorzkiej (można dać mleczną)
1.Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do wystudzenia;
2. Zacznij ubijać śmietankę;
3. Do ubijanej śmietanki dodaj cukier puder i dalej miksuj;
4. Kiedy śmietana będzie już sztywna dodawaj partiami twaróg i ciągle miksuj;
5. Dodaj wystudzoną galaretkę i krótko zmiksuj. Gotową masę przełóż na ok. 20-30 min do lodówki aby zaczęła tężeć;
6. Na dnie blaszki wyłożonej papierem lub folią spożywczą poukładaj herbatniki, następnie rozsmaruj dżem i wyłóż połowę masy śmietanowej;
7. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników, rozsmaruj dżem i wyłóż resztę masy śmietanowej;
8. Przygotuj polewę: mleko zagrzej w rondelku, dodaj pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając chwilę podgrzewaj aby powstała gładka polewa;
9. Wierzch udekoruj przestudzoną polewą i wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Czy zamiast twarogu można serek waniliowy z pudełka
OdpowiedzUsuńPowinno się udać:)
UsuńWygląda przepyszne, muszę zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne ;)
UsuńŁadnie wygląda i szybko się robi pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńNapewno będzie bardzo smaczne jutro robię dzięki
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego! :)
UsuńCzy polewa nie że sztywnieje tak bardzo, że ciężko będzie kroić ciasto?
OdpowiedzUsuńNie, polewa nie zastyga całkowicie i ładnie się kroi ;)
UsuńI jak chciałabym zrobić w tortownicy to jaka średnica?
OdpowiedzUsuńMyślę, że ok. 20-22 cm
UsuńPyszności polecam i Dziękuję za przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz:) Pozdrawiam
UsuńRobie ten sernik regularnie juz raz w tygodniu co najmniej.:)
OdpowiedzUsuńExtra, musi smakować! Pozdrawiam :)
UsuńSuper! Ciasto pyszne i proste w wykonaniu. Świetne na upały - nie trzeba grzać kuchni piekarnikiem.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! ;) Pozdrawiam
UsuńPolewa to 0.5 szklanki mleka
OdpowiedzUsuń60 g czekolady? I nic więcej?
Dokładnie tak. Pozdrawiam
UsuńMam pytanko :) w przepisie są herbatniki kakaowe, a na filmie zwykłe
OdpowiedzUsuńKtóre będą lepsze?
Na filmie również są zwykłe - światło zupełnie zmieniło kolor ;) Ja osobiście wolę kakaowe, ale to już kwestia upodobań. Proszę wziąć te, które Pani bardziej lubi:)
UsuńCzy do tego ciasta zużyła Pani cały słoiczek dżemu 280g? I czy może być o smaku czarnej porzeczki? Bo borówkowego nie mogłam znaleźć...
OdpowiedzUsuńTak, ja dodaję cały dżem - lubię jak jest go dużo. Może być również z czarnej porzeczki - proszę dodać taki, jaki Pani lubi:)
UsuńPomocy, zrobiłam polewę czekoladowa według przepisu- tylko dałam mleczna- i jest bardzo lejna, wygląda jak mleko o smaku czekoladowym...
OdpowiedzUsuńJak mogę ją zagęścić?
Proszę dodać więcej czekolady i powinna się zagęścić:)
UsuńJaki smak galaretki przezroczystej najlepiej wybrać bo nie przepadamy za cytrynowymi. Jaki Pani najczęściej stosuje i jaki by nam Pani poleciła. Rozumiem że galaretka przezroczysta to konieczność nie można używać kolorowych. Pytam o smak galaretki bo jeżeli użyje dżemu z czarnej porzeczki lub borówkowego to galaretka też powinna być z tego samego smaku.
OdpowiedzUsuńProszę dodać taką jaką Pan lubi. Ja daję różne, w zależności od tego co mam w szafce :)
UsuńCzy można herbatniki zastąpić biszkoptami?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
Usuń