Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretkową i bezą przełożone kremem budyniowym. W zeszycie mojej mamy było zapisane pod nazwą Biskup.. troszkę je zmodyfikowałam i efekt wyszedł jeszcze lepszy. Dla mnie to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
2 galaretki (najlepiej czerwone, ale niekoniecznie)
1 dżem truskawkowy (ok. 250 g)
2 szklanki wrzątku
MASA BUDYNIOWA:
4 żółtka
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
200 g masła
BEZA:
4 białka jaj
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao
WYKONANIE:
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Dodawaj stopniowo żółtka i miksuj tylko do połączenia składników;
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - wymieszaj ciasto drewnianą łyżką;
4. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
5. Przygotuj warstwę truskawkową: galaretki rozpuść we wrzątku, następnie dodaj dżem i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do wystudzenia;
6. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż piana będzie gładka i błyszcząca;
7. Do piany dodaj wiórki i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj;
8. Na papierze odrysuj kształt blachy, wyłóż bezę i wstaw do nagrzanego do 160 st C piekarnika na ok. 1 h (patrz na kolor, beza nie może się przypalić). Zostaw bezę w uchylonym piekarniki i wyjmij dopiero po wystudzeniu;
9. Przygotuj masę budyniową: w szklance mleka rozmąć żółtka i mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem, następnie dodaj rozmącone żółtka i całość mieszaj gotując na małym ogniu aż do powstania gęstego budyniu. Odstaw do wystudzenia;
10. W międzyczasie wylej na biszkopt tężejącą galaretkę i wstaw ciasto do lodówki;
11. Masło utrzyj na jasny puch, dodawaj stopniowo zimny budyń u miksuj aż do powstania jednolitego kremu;
12. Na warstwę galaretkową, wyłóż masę budyniową a następnie połóż bezę i lekko dociśnij. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO ;)
Ślina mi kapie na sam widok�� na weekend piekę �� dzięki za przepis ��
OdpowiedzUsuńDobra decyzja, serdecznie polecam! :)
UsuńŚwietny przepis, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńNa zdjęciu beza wygląda na ciemną
OdpowiedzUsuńZgadza się - beza jest z dodatkiem kakao ;)
Usuń