Kiedy przychodzi sezon na maliny piekę to ciasto praktycznie co tydzień. Moja rodzina je uwielbia.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
0.5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA Z MALINAMI:
600 g świeżych malin
2 galaretki czerwone
330 ml śmietany 30%
1/4 szklanki cukru pudru
MASA JOGURTOWA:
1 jogurt gęsty (400 g)
1 galaretka żółta
MASA GALARETKOWA:
2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda)
2 galaretki żółte
+ 1 opakowanie biszkoptów podłużnych (200 g)
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Dodawaj stopniowo żółtka i miksuj tylko do połączenia składników;
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką;
4. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
5. 1 żółtą galaretkę rozpuść w 0.5 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia;
6. Przygotuj masę śmietanową: maliny przesyp do garnka i wstaw na ogień. Kiedy zaczną się gotować dodaj galaretki, wyłącz palnik i dokładnie wymieszaj tak aby galaretki się rozpuściły. Odstaw masę do wystudzenia;
7. Przygotuj masę galaretkową: Odlej sok z jednej puszki do garnka, dodaj maliny z obydwu puszek i całość wstaw na ogień. Do gotujących się owoców wsyp 2 galaretki, wyłącz palnik i dokładnie wymieszaj. Ostaw masę do wystudzenia;
8. Śmietankę 30% ubij na sztywno z cukrem pudrem;
9. Dodaj wystudzoną masę owocową ze świeżych malin i wszystko krótko zmiksuj, do połączenia składników;
10. Wyłóż masę śmietanowo - owocową na biszkopt i wstaw do lodówki aby trochę stężała;
11. Przygotuj masę jogurtową: zmiksuj jogurt z wystudzoną galaretką cytrynową i wstaw ją na chwilę do lodówki aby zaczęła tężeć;
12. Na cieście ułóż warstwę podłużnych biszkoptów i zalej masą jogurtową. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 15 min;
13. Na wierzch ciasta wyłóż delikatnie masę galaretkową i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Ciekawy przepis, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńSuper przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie smakował. Pozdrawiam :)
Usuń