Błyskawiczne, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii to mój tegoroczny hit. Robię je non stop i za każdym razem znika w jedno popołudnie. Polecam:)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BLASZKA 24 x 24 cm
600 g cukinii (waga po obraniu)
1.5 szklanki cukru
350 g mąki
0.5 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
4 małe jajka
WYKONANIE:
1. Obraną cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach. Odstaw na ok. 15 min aby puściła sok;
2. Jajka z cukrem utrzyj na jasny krem;
3. Ciągle miksując dodawaj cienkim strumieniem olej - miksuj do momentu połączenia się składników (ok. 3-4 min);
4. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj (ciasto będzie dosyć gęste);
5. Do ciasta dodaj cukinię ( wcześniej odlej z niej sok) i wszystko razem dokładnie wymieszaj;
6. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 50 min (piecz do suchego patyczka - u mnie góra-dół z termoobiegiem).
SMACZNEGO ;)
Ciasto z cukini pyszne i faktycznie szybie
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz:) Cieszę się, że smakowało ;)
UsuńJa dałam o połowę mniej cukru i zamiast cukinii marchewkę 🤗 wyszło pyszne! Polecam 🥰
OdpowiedzUsuńoo Lubię takie eksperymenty ;) Kiedyś i ja spróbuję
Usuń