To jest ciasto na szybko. Robi się je naprawdę błyskawicznie - równie szybko znika ze stołu. Jest idealne dla niezapowiedzianych gości ;)
SKŁADNIKI:
2 opakowania herbatników kakaowych (po 240 g każde)
1 puszka brzoskwiń
MASA BUDYNIOWA:
1 L mleka
1 szklanka mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
WIERZCH:
330 ml śmietanki 30%
0.5 szklanki cukru pudru
1. Mleko z masłem zagotuj;
2. Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj mąkę i wszystko dokładnie zmiksuj;
3. Ciągle miksując dodawaj gorące mleko aż do powstania jednolitej masy. Przełóż budyń do garnka i zagotuj (mieszaj, aby się nie przypalił);
4. W blaszce poukładaj herbatniki, wyłóż cienką warstwę ciepłego kremu i poukładaj plasterki brzoskwiń;
5. Połóż kolejną cienką warstwę budyniu i znowu poukładaj herbatniki;
6. Wyłóż resztę kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników;
7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch ciasta. Całość wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem zetrzyj na wierzch gorzką czekoladę.
Przed podaniem zetrzyj na wierzch gorzką czekoladę.
SMACZNEGO ;)
Z tych samych składników robiłam krem na bazie budyniu... puszysty i bez jajek. Teraz jak śledzę przepisy... panie robią inaczej. Ja gotowałam 2 budynie w połowie mleka... studziłam mocno. 2 kostki (wtedy margaryny) też mono wystudzonej kroiłam w cienkie płatki. DO budyni dawałam cukier i miksowałam ( rozrzedzał budyń)... dalej sukcesywnie płatki margaryny cały czas miksując, aromat rum lub arak, alkohol... Tak zrobiony krem nie był budyniem...tylko puszystym kremem. Dodając kakao był czekoladowy. Teraz pewnie dodała bym startą na grubej tarce czekoladę deserową lub gorzką . Lu rozpuściła bym w gorącym budyniu.
OdpowiedzUsuńTeż czasem robię taki krem. :) Jest równie pyszny!
Usuń