To jest kolejny stary przepis z zeszytu mojej mamy. Znalazłam go przypadkiem, przy okazji szukania czegoś innego. Upiekłam to ciasto ostatnio i już wiem, że znowu powróci na nasz stół bo jest po prostu pyszne ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
0.5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
2 jajka
1 budyń śmietankowy
0.5 szklanki cukru
0.5 l mleka
200 g masła
200 g masła
MASA GALARETKOWA:
2 galaretki czerwone
4 jabłka
WIERZCH:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1. Białka z cukrem dokładnie ubij aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie, ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem i piecz w 180 st C przez ok. 15 min;
3. W 100 ml mleka rozmieszaj dokładnie budyń, cukier i jajka;
4. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodawaj rozmieszane proszki budyniowe. Intensywnie mieszaj aż do powstania gęstego, jednolitego budyniu;
5. W międzyczasie rozpuść 2 galaretki w 0.5 l wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;
6. Jabłka zetrzyj na tarce i odstaw;
7. Miękkie masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiego kremu. Gotową masę wyłóż na biszkopt;
8. Starte jabłka dodaj do tężejącej galaretki, wymieszaj i wyłóż na masę budyniową;
9. Wiórki kokosowe upraż na maśle, jeszcze ciepłe przełóż na ciasto i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Prosze podac wielkosc blaszki tego apetycznego"torciniakaDziekuje Pani
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
UsuńWielkość blaszki jest podana na samej górze przepisu, 24x24 cm :) Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo smaczne ciasto, już znika z patery :-)
OdpowiedzUsuńA mozna zamiast jsblek dac gruszki,??
OdpowiedzUsuń