Robię przetwory na zimę w ilościach hurtowych. Tak, żeby nigdy niczego nie zabrakło kiedy najdzie mnie ochota na owoce czy warzywa, których poza sezonem nie można dostać. Wiśnie w zalewie to jedne z moich ulubionych owoców - są bardzo uniwersalne. Dodaję je do ciasta, deserów lub robię z nich kompoty, są pyszne i banalnie proste do wykonania. :)
SKŁADNIKI:
3 kg umytych i wydrylowanych wiśni
2.5 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej/mniej, wedle uznania)
WYKONANIE:
1. Wiśnie przełóż do dużego garnka, wstaw do gotowania, wsyp cukier i mieszaj. Gotuj na wolnym ogniu aż do momentu kiedy owoce puszczą sok;
2. Gorące wiśnie przekładaj do słoików, zalej sokiem, mocno zakręć i odstaw do góry dnem aż do wystygnięcia.
SMACZNEGO ;)
Ja też zrobiłam podobnie, dałam więcej cukru.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że są pyszne :)
UsuńJa poprostu wrzucam wisnie do sloika, dodaję łyżkę cukru na sloik i zalewam wrzątkiem, sok do zimy puszcza same, a żona lubi jak są w miarę całe i nierozpadaja się, dla tego unikam gotowania:)
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie próbowałam :) Ale skorą wychodzą to smaczne to super;) Pozdrawiam
Usuń