Jedni mówią czekośliwka, inni nutella ze śliwek.. jakby tego dżemu nie nazwać jedno trzeba przyznać - jest pyszny. Pasuje do kanapek, naleśników, gofrów.. :)
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek węgierek
0.5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
WYKONANIE:
ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU.
1. Śliwki zblenduj na gładki mus. Postaw na ogniu i smaż około 1 h (mieszaj co jakiś czas aby owoce się nie przypaliły);
2. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i dalej smaż, aż dżem uzyska gęstą konsystencję;
3. Dodaj kakao, połamaną czekoladę, wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5min;
4. Przełóż czekośliwkę do słoików i mocno zakręć. Przechowuj w spiżarni.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz