Domowy keczup to prawdziwy hit wśród domowników. Smakuje dużo lepiej niż gotowiec ze sklepu, jest zdrowszy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam! ;)
SKŁADNIKI:
3-3.5 kg pomidorów (waga przed obraniem)
3 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
5 łyżek octu jabłkowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
WYKONANIE:
1. Obrane ze skórki pomidory pokrój na mniejsze kawałki, pozbądź się gniazd nasiennych i twardych części. Przełóż do garnka i gotuj ok. 1.5-2 h aż sok odparuje i pomidory będą miały pożądaną konsystencję;
2. W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek;
3. Cebulę z czosnkiem podsmaż na oliwie;
4. Podsmażone warzywa dodaj do ugotowanych pomidorów i wszystko zmiksuj na gładko;
5. Do zmiksowanego keczupu dodaj przyprawy i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj;
6. Keczup wstaw na ogień, gotuj ok. 10 min;
7. Gorący keczup przekładaj do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i odstaw do góry dnem aż do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
SMACZNEGO ;)
Dziękuję za super przepisy i również serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPs. Właśnie miałam szukać przepisu na keczup.
Bardzo się cieszę, że się podobają! Pozdrawiam:)
Usuń