Chrupiące i rumiane gofry to nasza ulubiona propozycja na kolację. Podane z jogurtem naturalnym, dżemem i owocami stanowią idealny posiłek. Do tego szklanka kakao i wszyscy są zadowoleni.
3 szklanki mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (osobno żółtka i białka)
szczypta soli
cukier - opcjonalnie
WYKONANIE:
ZOBACZ MOJE WYKONANIE TEGO PRZEPISU.
1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej do miski;
2. Dodaj mleko i żółtka, wszystko zmiksuj na jednolitą, gładką masę;
3. W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;
4. Do ciasta wlewaj olej ciągle miksując aż do połączenia składników. Następnie dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką/szpatułką;
5. Ciasto wylewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz ok. 5 min ( w zależności od mocy Twojej gofrownicy). Gotowe gofry studź na kratce bądź drewnianej desce.
Jeżeli chcesz aby Twoje gofry zachowały chrupkość koniecznie ubij dobrze pianę z białek, dodatkowo studź je na kratce bądź drewnianej desce, wtedy nie zmiękną i nie zrobią się 'gumowe'.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz