Najlepszy sos grzybowy robi mój tata. Przepis jest tak prosty, a jednocześnie tak pyszny, że nie szukam innych receptur. Ta wersja sprawdza się świetnie. ;)
SKŁADNIKI:
ok. 800/900 g ugotowanych grzybów (waga po ugotowaniu)
2 cebule
4 ząbki czosnku
330 ml śmietanki 30%
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
odrobina kucharka (opcjonalnie)
WYKONANIE:
ZOBACZ MOJE WYKONANIE TEGO PRZEPISU.
1. Cebulę i czosnek drobno pokrój;
2. Na dwóch łyżkach masła podsmaż cebulę a następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj;
3. Dodaj grzyby, wymieszaj z cebulką i podsmażaj ok. 5 minut;
4. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj. Gotuj sos do pożądanej konsystencji ( u mnie to ok. 10 min). Przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
Śmietany się nie podgrzewa...
OdpowiedzUsuńZawsze tak robię, sos wychodzi przepyszny, więc nie rozumiem dlaczego?;)
UsuńNie podgrzewa się kwaśnych śmietan ale 30% oczywiście tak. Ja robie identycznie i sos jest przepyszny. Pozdrawiam cieplutko:))
OdpowiedzUsuńMam w zamrażalce nóżki od grzybów. Czy z samych nóżek wyjdzie sos? Kapelusze poszły do marynaty 😉
OdpowiedzUsuńJak najbardziej wyjdzie ;)
Usuń