Pyszna szarlotka z dodatkiem masy kajmakowej na herbatnikach - szybka i smaczna. Idealna dla tych, którzy nie mają czasu a lubią czasem zjeść coś słodkiego. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
1 opakowanie herbatników (450 g)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
2 duże słoiki jabłek ( po 900 g każdy - u mnie domowe)
2 galaretki cytrynowe (lub inne)
+ wiórki kokosowe na wierzch
WYKONANIE:
ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO CIASTA.
1. Jabłka przełóż na patelni, kiedy będą już gorące dodaj galaretki, wyłącz palnik i dokładnie wymieszaj;
2. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki;
3. Na ciastka wyłóż połowę masy jabłkowej a następnie przykryj drugą warstwą herbatników;
4. Rozsmaruj połowę kajmaku;
5. Ułóż kolejną warstwę ciastek i wyłóż resztę masy jabłkowej;
6. Masę jabłkową przykryj ostatnią warstwą herbatników, rozsmaruj resztę kajmaku i wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp wierzch wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO ;)
dziękuję za przepis napewno zrobię to ciasto jak tylko zjemy to co ostatnio robiłam do kawki - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam Pani Ewo. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepis istne cudo:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Na pewno zrobię. Bo uwielbiam i kajmak i jabłka.
OdpowiedzUsuńBrawo za pomysł 🤗