Ciasta z owocami to moje ulubione desery. Z nich wszystkich, chyba najbardziej lubię te z wiśniami. Ten przepis to totalny hit - mogłabym piec na okrągło tylko to jedno ciacho :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
0.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
MASA WIŚNIOWA:
400 g wiśni
2 budynie śmietankowe
1 galaretka wiśniowa
800 ml soku z wiśni/wody
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietanki 30/36%
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny zalane 1/4 szklanki wrzątku wody
WYKONANIE:
ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO CIASTA.
BISZKOPT:
1. Białka zacznij ubijać, po chwili dodaj cukier i miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj;
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj;
4. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20 min. Piecz do suchego patyczka;
MASA WIŚNIOWA
5. 2 budynie rozmieszaj w 400 ml soku. Resztę soku zagotuj razem z wiśniami - następnie dodaj rozmieszane proszki budyniowe, gotuj na małym ogniu i mieszaj aż do powstania jednolitego, gładkiego budyniu;
6. Wyłącz gaz. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do delikatnego wystudzenia;
7. Na biszkopt wylej ciepłą masę z wiśniami i wstaw ciasto do lodówki;
MASA ŚMIETANOWA:
8. Śmietankę z cukrem pudrem ubij na sztywno;
9. Dodaj wystudzoną, ale ciągle płynną żelatynę i krótko zmiksuj;
10. Wyłóż masę śmietanową na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp wierzch startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Przepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńWiśnie z kompotu czy lepiej mrożone?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj daję z kompotu. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję bardzo, właśnie takiego przepisu szukałam, jutro piekę
OdpowiedzUsuńDobra decyzja! Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) :)
UsuńWygląda świetnie zapewne też tak smakuje. Zrobię to ciasto na urodziny córeczki 👍👍👍
OdpowiedzUsuńMyślę, że goście będą zachwyceni. Pozdrawiam :)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńZgadza się;)
UsuńŚwietny i prosty przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuńJa również :) :)
UsuńDzień dobry. Czy można dodać wiśnie z wiśniówki?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej tak:)
UsuńWitam. Jaką należy użyć formę do pieczenia? ( chodzi mi o wymiar). I jakie można użyć wisnie, takze sok jeśli nieposiada się w swojej spiżarni.
OdpowiedzUsuńBlacha 24 x 24 cm, Może Pani dodać wiśnie z kompotu, nalewki czy mrożone..;) A co do soku, można ugotować budyń tradycyjnie na mleku, lub zastąpić innym sokiem.
UsuńCzy do śmietany można dodać coś innego zamiast żelatyny
OdpowiedzUsuńMoże galaretkę? Ewentualnie, jeśli śmietana się bardzo dobrze ubije to można nie dodawać nic. Trzeba tylko porządnie schłodzić ciasto ;)
UsuńCzy jeśli używam mrożonych wiśni i wody to dodać do masy cukier? Jeśli tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ubitej śmietany mogę nałożyć na to gotowa beze?
OdpowiedzUsuńPewnie:) Wedle upodobań
Usuń