października 15, 2020

Kluski śląskie

Kluski śląskie to pyszna propozycja na obiad. Możesz je podać z mięsnym sosem lub jedynie z podsmażoną cebulką i skwarkami. W każdej wersji będą dobrze smakować. 

dania obiadowe, kluski śląskie, kluski z dziurką, tradycyjne kluski śląskie



SKŁADNIKI:

1kg ugotowanych ziemniaków

mąka ziemniaczana (ok. 180 g)

1 jajko

sól

WYKONANIE:

ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU.



1. Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę;

2. Zmielone ziemniaki uklep na płasko w misce. Podziel całość na cztery części, jedną z nich wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę ziemniaczaną, następnie dodaj jajko, wyjęte wcześniej ziemniaki i opcjonalnie sól. Wymieszaj wszystko, ma powstać gładka, jednolita masa;

3. Formuj małe kulki, delikatnie je rozpłaszczaj a następnie rób w środku mały dołek;



4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli, wrzucaj kluski i gotuj na małym ogniu ok. 3-4 min od wypłynięcia.




SMACZNEGO ;)

dania obiadowe, kluski śląskie, kluski z dziurką, tradycyjne kluski śląskie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger