Kluski śląskie to pyszna propozycja na obiad. Możesz je podać z mięsnym sosem lub jedynie z podsmażoną cebulką i skwarkami. W każdej wersji będą dobrze smakować.
SKŁADNIKI:
1kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana (ok. 180 g)
1 jajko
sól
WYKONANIE:
ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU.
1. Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę;
2. Zmielone ziemniaki uklep na płasko w misce. Podziel całość na cztery części, jedną z nich wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę ziemniaczaną, następnie dodaj jajko, wyjęte wcześniej ziemniaki i opcjonalnie sól. Wymieszaj wszystko, ma powstać gładka, jednolita masa;
3. Formuj małe kulki, delikatnie je rozpłaszczaj a następnie rób w środku mały dołek;
4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli, wrzucaj kluski i gotuj na małym ogniu ok. 3-4 min od wypłynięcia.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz