Ciasto idealne - szybkie i bardzo smaczne. W sam raz na spotkanie przy kawie z przyjaciółką. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
KREM:
400 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
2 duże pokruszone czekoladowe batoniki Grześki
+ okruchy z biszkoptu do posypania na wierzch
PONCZ DO NASĄCZENIA:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 0.5 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU.
1. Białka ze szczyptą soli zacznij ubijać, po chwili dodaj cukier i miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj;
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj;
4. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20 min. Piecz do suchego patyczka;
5. Żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia;
6. Śmietankę z cukrem pudrem ubij na sztywno;
7. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
8. Ciągle miksując zacznij wlewać żelatynę i miksuj jeszcze chwilę;
9. Na koniec dodaj pokruszone batoniki i wymieszaj masę łyżką;
10. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden przełóż do blaszki i nasącz ponczem;
11. Wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i nasącz resztą ponczu;
12. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i posyp okruchami z biszkoptu.
SMACZNEGO ;)
Co można dać zamiast grześka?
OdpowiedzUsuńCzy mogą być wiórki kokosowe?
Mogą być, jednak znacznie zmieni to smak ciasta. Pozdrawiam :)
UsuńJakiej wielkosci ma byc foremka Do biszkoptu
OdpowiedzUsuń24x24 cm
UsuńZnakomity przepis, a skoro nazywa się ,,PRZYJACIÓŁKA'' to nie może obejść się bez kawy :)
OdpowiedzUsuń