Kolejne szybkie ciasto na weekend. Sprawdzi się również na zbliżające się święta.. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
MASA JABŁKOWA:
1400 g obranych i pokrojonych jabłek
2 galaretki czerwone
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej
+ 1 paczka herbatników maślanych
WYKONANIE:
1. Zacznij ubijać białka. Po chwili dodawaj partiami cukier, miksuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru;
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
5. Drobno pokrojone jabłka przełóż na patelnię (jeśli mają mało soku podlej odrobiną wody). Kiedy zaczną się gotować wsyp galaretki, wyłącz palnik i dokładnie mieszaj aż galaretki się rozpuszczą;
6. Pokruszoną czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu aż do momentu całkowitego rozpuszczenia;
8. Dodaj całkowicie przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj;
9. Na biszkopt wyłóż ciepłą masę jabłkową i poukładaj herbatniki.
Wstaw ciasto na kilka minut do lodówki aby delikatnie zastygło.
Wstaw ciasto na kilka minut do lodówki aby delikatnie zastygło.
SMACZNEGO ;)
super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCiasto mi się podoba napewno wyprubuje przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Pozdrawiam
Usuńjuz nie moge sie doczekac kiedy zrobie to ciasto <3
OdpowiedzUsuńZ pewnością posmakuje! :)
UsuńDziękuję za wszystkie przepisy.Czesto z nich korzystam.Pozdrawiam🌹
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne ciasto, zrobiłam je na weekend i już zjedzone :)
OdpowiedzUsuń