Bułeczki dyniowe to świetna propozycja na smaczne i pożywne śniadanie. Smakują zarówno na słodko jak i słono.
SKŁADNIKI:
1.5 szklanki puree z dyni (ok. 400 g)
4-5 szklanek mąki pszennej (ok. 700 g) - (w zależności od rodzaju dyni, ciasto ma być dosyć zbite i gęste)
50 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
0.5 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
1.W szklance mleka rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw rozczyn do urośnięcia na ok. 15-20 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę z cynamonem i solą, dodaj żółtka, puree z dyni i rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 min, jeśli będzie za rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 50-60 min;
3. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrabiaj, następnie podziel całość na mniejsze kawałki i formuj bułeczki. U mnie wyszło 30 małych bułeczek;
4. Gotowe bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem, wierzch każdej posmaruj rozbełtanym białkiem, możesz dodatkowo odcisnąć "+" na każdej bułeczce. Piecz bułki partiami w 180 st C przez 18 min.
SMACZNEGO ;)
wyglada na apetyczne sniadanie, juz sie biore do roboty:)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuń