Sezon na dynię zawsze wykorzystuję maksymalnie a ciasto z tego przepisu gości u nas na stole co najmniej kilka razy - takie jest pyszne. ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
470 g dyni (obranej i oczyszczonej)
440 g mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
350 g cukru pudru (ok. 1.5 szklanki)
4 jajka
1 cukier wanilinowy (16 g)
3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
POLEWA:
50 g czekolady białek
4 łyżki śmietanki 30%
WYKONANIE:
2. Jajka z cukrem pudrem ubij na puszystą masę;
4. Dodaj mąkę, sodę, cukier wanilinowy i cynamon. Całość zmiksuj na małych obrotach aż do powstania jednolitej masy;
6. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 60 min;
7. Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz i włóż do rondelka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj całość na najmniejszym ogniu aż do momentu rozpuszczenia. Gotową polewą polej wystudzone ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
SMACZNEGO ;)
Bardzo lubię zupę z dyni ,ciasta jeszcze nie jadłam. W niedzielę spodziewam się odwiedzin i chyba go wypróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo polecam! Na pewno goście będą zachwyceni ;)
Usuńa czy mozna dodac dynie juz upieczona i zblendowana ?
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, więc nie mam pewności czy się uda.. :)
Usuń