listopada 21, 2020

Labirynt - ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto bez pieczenia dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. ;)
ciasta i desery,ciasta bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto z chałwą,ciasto z masą budyniową,ciasto z dżemem,szybkie ciasto,



SKŁADNIKI:

800 ml mleka
3 budynie waniliowe/śmietankowe
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru lub cukru pudru(lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)
200 g chałwy waniliowej
1 słoik ( ok. 400 g) dżemu porzeczkowego
4 opakowania herbatników w czekoladzie (320 g )
2 opakowania herbatników maślanych (500g)
+ polewa:
50 g białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%






WYKONANIE:



1. Proszki budyniowe dokładnie rozmieszaj w 1/3 mleka;

2. Resztę mleka zagotuj, wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania gęstego, jednolitego budyniu. Odstaw budyń do wystudzenia;


3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę;
4. Ciągle miksując dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Ma powstać gęsty, gładki krem;

5. Na koniec dodaj do masy pokruszoną chałwę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników;
6. Na dnie blaszki wyłożonej papierem poukładaj herbatniki i rozsmaruj cienką warstwę dżemu;

7. Na dżemie poukładaj czekoladowe herbatniki i wyłóż połowę masy budyniowej;


8. Na masie budyniowej ułóż warstwę maślanych herbatników i znowu wyłóż warstwę dżemu;
9. Na dżem wyłóż warstwę maślanych herbatników i resztę masy budyniowej;

10. Na wierzchu wyłóż herbatniki w czekoladzie. Ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą z białej czekolady*.


* Do rondelka wrzuć czekoladę, dodaj śmietankę i chwilę podgrzej ciągle mieszając, następnie wyłącz gaz i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudzoną polewą polewaj ciasto.

SMACZNEGO ;)
ciasta i desery,ciasta bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto z chałwą,ciasto z masą budyniową,ciasto z dżemem,szybkie ciasto,


14 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie i faktycznie jest szybkie. Będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie myślałam żeby zrobić jakieś ciasto bez pieczenia. No i proszę przepis podany na tacy. Na pewno wyprubóje. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy budynie mają być małe czy duże?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy te ciastka w czekoladzie nie będą twarde na tym cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę będą, ale kiedy kroi się po linii ciastek - w niczym to nie przeszkadza;)

      Usuń
  5. Szkoda że taka mala blaszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrobić z podwójnej liczby składników w dużej blaszce ;)

      Usuń
  6. Bardzo smaczne ciasto. Dzem porzeczkowy idealnie przełamuje słodki smak kremu, dodatkowo szybkie i łatwe w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jest super. Ja lubię zamiast herbatników dawać krakersy, no oprócz tej warstwy dolnej.

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger