Ta babka to zdecydowanie mój najbardziej udany eksperyment w kuchni. Nie byłam pewna czy będzie smakowała dobrze, ale kiedy spróbowałam - ten smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zniknęła ze stołu w jeden wieczór - rodzinka też była zachwycona. Pasuje idealnie na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko.. bez okazji też można ją upiec. ;)
SKŁADNIKI:
Forma o średnicy 25 cm
220 g mąki pszennej
450 g puree z dyni ( ok. 1.5 szklanki)*
75 g miękkiego masła
3 jaja
200 g cukru pudru ( ok. 1 szklanka)
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym jajku;
5. Przelej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i piecz ok. 60 min (grzałka góra-dół z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO ;)
musze wyprobowac! az slinka leci
OdpowiedzUsuńSmakuje przepysznie! :)
UsuńSpróbuję zrobić na święta:) wygląda pysznie. Zawsze robię długodojrzewający, ale w tym roku jakoś nie wyszło, a nie wyobrażam sobie świąt bez piernika
OdpowiedzUsuńPolecam! Babka jest pyszna:)
Usuń