Pyszny piernik z dodatkiem kawy Inki, którego nie da się zepsuć. :) Miękki i delikatny od razu po upieczeniu.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 25 x 12 cm
1.5 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru (można dodać mniej)
100 g masła
1 przyprawa do piernika (20g)
3 łyżki kawy zbożowej INKA
2 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
WYKONANIE:
1. Masło z mlekiem, cukrem, przyprawą do piernika i INKĄ przełóż do rondelka i zagotuj (mieszaj aby mieszanka się nie przypaliła). Odstaw do wystudzenia;
2. Wystudzoną mieszankę przełóż do dużej miski, dodaj jajka i krótko zmiksuj. Następnie wsypuj partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Zmiksuj całość do powstania jednolitej, gładkiej masy;
3. Przełóż ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 60-70 min. Piecz do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrój wzdłuż i przełóż powidłami;
4. Przed podaniem możesz udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub orzechami.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz