Gwiazda makowa to bardzo efektowny sposób na świątecznego makowca. Pięknie się prezentuje na stole i zachwyca gości.. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1 szklanka ciepłego mleka
0.5 szklanki cukru
1 jajko
3.5 szklanki mąki pszennej
60 g masła
25 g świeżych drożdży
MASA MAKOWA:
300 g mielonego i namoczonego maku
0.5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
0.5 szklanki rodzynek
30 g miękkiego masła
2 białka
3-4 łyżki miodu
+ 2 żółtka
WYKONANIE:
1. W pół szklanki ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw zaczyn na ok. 10-15 min w ciepłe miejsce;
2. Do misy robota wrzuć wszystkie składniki na ciasto, włącznie z zaczynem. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia;
3. Przygotuj masę makową: Białka ubij na sztywną pianę i odstaw;
4. W drugą miskę wrzuć odciśnięty mak, dodaj masło, miód i pianę z białek. Całość krótko zmiksuj, do powstania jednolitej masy;
5. Dodaj orzechy i rodzynki ( możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiaj po czym uformuj wałek i podziel na 3 równe części;
7. Każdą część rozwałkuj na średniej grubości okrąg o średnicy ok. 24-25 cm;
8. Pierwszy okrąg wyłóż na blasze przykrytej papierem, rozsmaruj połowę masy makowej (zostaw ok. 1.5 cm wolnego brzegu), przykryj drugim plackiem i rozsmaruj resztę masy po czym przykryj trzecim plackiem. Wyrównaj kształt tak, aby powstał zgrabny okrąg. Na środku odbij małą literatkę;
9. Podziel koło na 16 części (nie rozcinaj małego kółka odciśniętego literatką. Najłatwiej rozciąć okrąg na 4 części, a potem każdą z nich na kolejne 4;
10. Chwytaj za 2 sąsiadujące kawałki i obkręcaj je dwa razy do środka po czym sklejaj brzegi aby powstało ramię gwiazdy. Postępuj tak ze wszystkim kawałkami aż powstanie cała gwiazda;
11. Gotową gwiazdę posmaruj rozbełtanym żółtkiem po czym nastaw piekarnik do 180 st C. W czasie nagrzewania piekarnika gwiazda jeszcze niech rośnie. Piecz gwiazdę ok. 30 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Super przepis, na pewno na Święta gwiazda zagości na moim stole.
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest pyszna:)
Usuń