Pyszne i bardzo szybkie ciasto bez pieczenia poleca się na weekend. Będzie jak znalazł do niedzielnej kawki ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
1 duże opakowanie herbatników
KREM:
200 g śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady
MASA WIŚNIOWA:
350 g mrożonych wiśni
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżeczki cukru (wedle uznania)
+ opcjonalnie polewa czekoladowa lub kakao lub starta czekolada
WYKONANIE:
1. Wiśnie z cukrem zagotuj w rondelku, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj żeby nie powstały grudki. Odstaw frużelinę do lekkiego przestygnięcia;
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
4. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
8. Poukładaj kolejną warstwę ciastek i wyłóż resztę kremu śmietankowego. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc;
9. Przed podaniem polej wierzch rozpuszczoną albo pokruszoną czekoladą lub posyp kakao.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz