Pyszny miodownik to obowiązkowa pozycja na stole podczas wszelkich rodzinnych okazji. Pasuje nie tylko na Boże Narodzenie - zawsze dobrze smakuje. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
120 g masła
2 jaja
2 łyżki roztopionego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM BUDYNIOWY:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
2-3 łyżki cukru (wedle uznania)
200 g masła
MASA KAJMAKOWA:
50 g miękkiego masła
0.5 puszki masy krówkowej (200g)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
2. Podziel ciasto na 2 równe części. Każdą wyklej dno blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min;
4. Resztę mleka zagotuj z cukrem, ciągle mieszając wlewaj rozmieszane proszki i gotuj aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;
5. Miękkie masło utrzyj mikserem. Ciągle miksując dodawaj stopniowo wystudzony budyń. Ma powstać gładki krem;
6. Gotowy krem wyłóż na kruche i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij i wstaw ciasto do lodówki;
7. Przygotuj krem kajmakowy: utrzyj miękkie masło po czym zacznij dodawaj partiami kajmak. Miksuj aż do powstania gładkiej masy;
8. Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Wygląda apetycznir
OdpowiedzUsuńTak też smakuje:)
UsuńWYPRUBUJE NA SYLWESTRA
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smakowało:)
UsuńCiasto wyszło twarde i ciężko je po kroić, tak to powinno wyglądać czy ja coś nie tak zrobiłam 🤔
OdpowiedzUsuńMiodownik potrzebuje czasu, proszę go odstawić na noc do lodówki, rano wyjąć dać mu trochę czasu i zmięknie:)
UsuńSuper dziękuje za odpowiedź 😊
OdpowiedzUsuń