Tort makowy to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Smakuje nawet tym, którzy nie lubią maku! :) Moja rodzina się nim zachwyca.. Spróbuj, polecam:)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT*:
5 jaj w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki suchego maku
KREM:
500 ml mleka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3 łyżki cukru (wedle upodobań, można dać więcej lub mniej)
1/4 szklanki soku z cytryny
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane szklanką wrzątku
+ 1 słoik dżemu porzeczkowego
WYKONANIE:
2. Resztę mleka zagotuj, wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane mąki i mieszaj ciągle gotując(na małym ogniu) aż powstanie gęsty, gładki budyń. Odstaw do wystudzenia;
3. Przygotuj biszkopt: Mąki wymieszaj dokładnie z makiem i odstaw;
4. Całe jaja ubij z cukrem na puszystą masę (na najwyższych obrotach miksera zajmie Ci to ok. 10 min);
5. Do ubitych jaj dodawaj stopniowo mąki z makiem, mieszaj całość drewnianą łyżką delikatnie, ale dokładnie. Tak aby wszystko się ładnie połączyło;
6. Przelej ciasto do tortownicy (dno wyłóż papierem) i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 50min. Po upieczeniu studź biszkopt na kratce do góry dnem. Następnie rozkrój biszkopt na 3 blaty;
7. Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem. Dodawaj po łyżce budyniu i miksuj aż do powstania gładkiej masy;
8. Na koniec wlej sok z cytryny i krótko zmiksuj;
10. Wyłóż połowę kremu budyniowego i rozsmaruj. Możesz delikatnie wymieszać krem z dżemem - będzie miał wtedy delikatny, różowy kolor;
11. Połóż drugi blat, dociśnij, nasącz ponczem i ponownie posmaruj cienką warstwą dżemu;
13. Wierzch przykryj ostatnim blatem biszkopta i dociśnij. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą czekoladową i pralinkami.
*Przepis na biszkopt pochodzi ze strony orchideli.com
SMACZNEGO ;)
Czy dodajemy proszek do pieczenia do biszkoptu? Bo bez proszku mi nie wyrósł..
OdpowiedzUsuńNie. Biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Robiła Pani wszystko jak w przepisie? Biszkopt powinien ładnie wyrosnąć
UsuńWażne, żeby jajka były w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki :) I trzeba je dosyć długo ubijać z cukrem. Ja sobie wolę najpierw ubić białka z cukrem na sztywną bezę i dopiero dodać żółtka. Jakoś tak mi lepiej wychodzi. I trzeba też pamiętać, żeby nie smarować boków formy, bo tłuszcz się roztopi i biszkopt nie będzie się miał jak "wspinać".
Usuń