Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków.. Zawsze robię je na ostatnią chwilę, dlatego korzystam z tego przepisu - jest szybki, ciasto nie wymaga leżakowania a pierniczki od razu po wyjęciu z piekarnika są gotowe do jedzenia ;)
SKŁADNIKI:
na ok. 120 szt
0.5 kg mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 szklanki cukru
125 g masła
2 czubate łyżki prawdziwego miodu
1 przyprawa do piernika (20 g)
1 łyżeczka ciemnego kakao
2 jaja
WYKONANIE:
1. Miód, masło, kakao i przyprawę do piernika przełóż do rondelka, wstaw na minimalny ogień i mieszaj aż składniki całkowicie się połączą. Zdejmij masę z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia;
4. Do misy robota wsyp mąkę i sodę, wymieszaj. Następnie wlej płynne składniki, zamieszaj łyżką a następnie wyrabiaj ciasto robotem przez ok. 5-7 min;
5. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiaj ciasto w rękach. Następnie podziel na mniejsze części, każdą z nich cienko rozwałkuj i wykrawaj pierniczki;
6. Gotowe pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem a następnie piecz przez ok. 6-8 min w 180 st C.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz