Może to nie jest szybkie ciasto.. ale na święta stanowi obowiązkową pozycję w moim domu. Jest tak pyszne, że wynagradza czas spędzony w kuchni. Wszystkie ciocie czekają z niecierpliwością aż postawię Pustelnika na stole ;)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
MASA MAKOWA:
150 g mielonego maku
0.5 szklanki cukru
1 żółtko
garść posiekanych orzechów włoskich
1 garść skórki pomarańczowej
25 g masła
3 białka
MASA SEROWA:
0.5 kg sera mielonego z wiaderka
60 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jaja
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek ze słoika
1 galaretka agrestowa (lub inna)
CIASTO ORZECHOWE:
4 jaja
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
0.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, elastyczne ciasto;
2. Przygotuj masę serową: Białka ubij na sztywną pianę;
3. W oddzielnej misce utrzyj masło z żółtkami i cukrem;
6. Przygotuj masę makową: białka ubij na sztywną pianę;
7. W oddzielnej misce utrzyj masło z żółtkami i cukrem;
9. Do masy makowej dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką;
10. Kruche wyłóż na dno blaszki przykrytej papierem, następnie rozsmaruj masę makową a na wierzch masę serową;
11. Wstaw ciasto do nagrzanego do 175 st C piekarnika na 75 min;
12. Przygotuj ciasto orzechowe: białka ubij na sztywną pianę a następnie dodaj cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
13. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
15. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagranego do 180 st C piekarnika na ok. 25-30 min;
16. Jabłka przełóż na patelnię, kiedy zaczną się gotować wsyp galaretkę, wyłącz palnik i dokładnie wymieszaj aż proszek galaretkowy się całkowicie rozpuści;
17. Na masę serową wyłóż ciepłe jabłka, wierzch przykryj ciastem orzechowym. Całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)
wyglada ciekawie napewno zrobie dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Pozdrawiam :)
UsuńA jeśli chciałabym zrobić ciasto w dłuższej blaszce o 10 cm to jakie będą proporcje?
OdpowiedzUsuńMoże Pani zostawić tak jak jest - ciasto po prostu będzie trochę niższe:) Bądź zwiększyć proporcje o połowę
UsuńPo upieczeniu masy makowej i serewej od razu wyciagnąć z piekarnika po tych 75 min? Czy zistawić w piekarniku przez jakiś czas?
OdpowiedzUsuńJa wyciągam od razu:)
UsuńW czym moczyć mak?
OdpowiedzUsuńW wodzie, a jeszcze lepiej w mleku :)
Usuń