Na świątecznym stole nie może zabraknąć tego przysmaku. Cała rodzina uwielbia moją rybę po japońsku - kiedy pojawia się na stole, znika jako pierwsza.:)
SKŁADNIKI:
800 g filetu z mintaja/dorsza/innej ulubionej ryby
+ mąka do obtoczenia
+ 2 jajka
+sól, pieprz
ok. 6-7 kawałków papryki konserwowej
ok. 6-7 ogórków konserwowych
4 duże cebule
ZALEWA:
3 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
5 łyżeczek cukru
0.5 szklanki octu
150 g keczupu pikantnego
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki: słodkiej papryki, wędzonej papryki, oregano, bazylii
1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na zalewę przełóż do miski, wymieszaj i odstaw;
3. Na rozgrzanym oleju zesmaż cebulkę;
6. Do zeszklonej cebulki dodaj ogórki i paprykę. Wszystko podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut (możesz przykryć patelnię aby warzywa trochę zmiękły);
8. Pokrojone na kawałki ryby obtaczaj w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku a następnie w mące;
9. Smaż rybę na złoto z obydwu stron na rozgrzanym oleju;
10. W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę warzywa w zalewie i rybę, tak aby ostatnią warstwą była zalewa z warzywami.
SMACZNEGO :)
Super przepis musze go wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam! Rybka wychodzi przepyszna:)
Usuń