Pierwszy raz zrobiłam tę sałatkę na Boże Narodzenie - była hitem świąt. Tak wszystkim smakowała, że nie wiadomo kiedy zniknęła ze stołu - na Sylwestra zrobię ją znowu.
SKŁADNIKI:
2 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
1 kostka sera feta (270 g)
1 mały słoiczek oliwek (200 g)
1 słoik pieczarek marynowanych (420 g)
7-8 małych korniszonów
1 słoik suszonych pomidorów (150 g)
1 mały słoiczek czosnku marynowanego (170 g)
SOS:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
0. 5 łyżeczki soli
100 ml oliwy
opcjonalnie: migdały do posypania wierzchu
WYKONANIE:
1. Korniszony pokrój w drobniutką kostkę;
2. Pieczarki pokrój na małe kawałki;
3. Mozzarellę pokrój w kostkę;
4. Czosnek pokrój w plasterki;
5. Oliwki pokrój na połówki;
6. Suszone pomidory pokrój w paseczki;
7. Fetę pokrój w kostkę;
8. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Połącz sos z sałatką tuż przed podaniem.
SMACZNEGO ;)
Bardzo pyszna salatka polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała:)
Usuń