Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz na co - polecam Ci ten sernik. Jest łatwy, pyszny i nie da się go zepsuć. To jeden moich ulubionych przepisów :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
KRUCHE:
200 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżki śmietany 18%
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
100 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
5 jaj + 2 białka z kruchego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 5 połówek brzoskwiń
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, elastyczne ciasto;
2. Blaszkę wyłożoną papierem wyklej kruchym ciastem i wstaw do podpieczenia (piekarnik nagrzej do 180 st C i podpiekaj kruche ok. 10-12 min);
3. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw;
4. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i żółtkami;
7. Na podpieczony spód ( nie musi być wystudzony) wyłóż połowę masy serowej, następnie poukładaj pokrojone brzoskwinie i przykryj je resztą sera;
8. Wstaw sernik do piekarnika. Piecz ok. 45-50 min w 170 st C (kontroluj kolor, każdy piekarnik piecze inaczej).
SMACZNEGO:)
Witam jaki wymiar blaszki?Dziekuje
OdpowiedzUsuń24x24 cm:)
UsuńCzy będzie równie udany bez spodu, czy lepiej trzymać się przepisu?
OdpowiedzUsuńOsobiście proponowałabym wg. przepisu, ale zawsze można eksperymentować :)
UsuńW niedzielę będę testować już się nie mogę doczekać 😁😋
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto smakowało :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam:))
UsuńTestowałam jest pyszny będę robić na święta w wersji bez bakalii i 2 z bakaliami bo to najpotężniejszy sernik jaki w życiu jadłam polecam wszystkim i wesołych świąt 😘
OdpowiedzUsuńCieszę się, że serniczek smakował! :)) Życzę smacznego
Usuń