Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika z rosą.. Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest najlepszy. Co roku gości na naszym stole:)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
MASA SEROWA:
0.5 kg sera z wiaderka
1 budyń waniliowy (40g
1 łyżka soku z cytryny
0.5 szklanki cukru
3 jajka
50 g roztopionego i wystudzonego masła
PIANA:
4 białka
0.5 szklanki cukru
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, elastyczne ciasto;
3. Podpiecz kruche w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 10-15 min (aż się zrumieni);
4. Przygotuj masę serową: jajka ubij z cukrem na puszystą masę;
5. Dodaj ser, sok z cytryny, budyń i roztopione masło. Zmiksuj całość aż powstanie gładka, jednolita masa;
8. Przed samym końcem pieczenia wysuń blaszkę z piekarnika, rozsmaruj pianę i ponownie wstaw sernik do piekarnika. Zmniejsz temp. do 150 st C i zapiekaj przez 10 min;
SMACZNEGO ;)
Witam mam pytanie a jakbym chciała zrobić z kilograma sera to mam dać wszystkich składników dać raz tyle?
OdpowiedzUsuńTo wtedy podwaja Pani wszystkie składniki ;) Przepis jest podany na małą blaszkę po prostu:)
UsuńWydaje mi się te składniki były podane na wielkość blachy. Ja zawsze robię z kg sera
OdpowiedzUsuńDokładnie:) Na większą blachę lepiej zrobić sernik z 1 kg sera
Usuń