Biały lion to świetna propozycja na wszelkie możliwe okazje. Sprawdzi się super na zbliżający się dzień babci i dziadka.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
800 ml mleka
3 budynie waniliowe
3-4 łyżki cukru (wedle uznania)
200 g masła
MASA KAJMAKOWA:
200 g masy krówkowej
50 g ryżu preparowanego
opcjonalnie: woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
orzechy arachidowe do posypania wierzchu
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier - miksuj aż się całkiem rozpuści;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Najlepiej drewnianą łyżką;
5. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i piecz ok. 15 min w 180 st C (góra-dół z termoobiegiem;
7. Resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania gładkiego, jednolitego budyniu;
8. Miękkie masło utrzyj mikserem. Następnie dodawaj stopniowo wystudzony budyń i ciągle miksuj aż do powstania jednolitej masy;
9. Przygotuj masę kajmakową: przełóż masę kajmakową do rondla i podgrzej. Następnie dodaj ryż preparowany i wymieszaj;
10. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden włóż do blachy i nasącz wodą z cytryną. Rozsmaruj masę krówkową;
12. Nasącz biszkopt, rozsmaruj resztę masy budyniowej i posyp wierzch pokruszonymi orzeszkami.
SMACZNEGO :)
Spróbuję łatwe w przygotowaniu wygląda na smaczne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń