Pyszne ciasto, które kojarzy mi się z okresem noworocznym, ale robię je również czasem bez okazji. Jest przepyszne ;)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BISZKOPT MAKOWY:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki suchego maku (może być niemielony)
KREM:
2 x 250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
0.5 szklanki cukru
+ słoiczek dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
+ 1 szklanka czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
2. Dodawaj partiami mąki wymieszane z makiem i delikatnie mieszaj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy;
3. Ciasto na biszkopt przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 45-50 min (piecz do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
4. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem na sztywno;
7. Rozsmaruj połowę kremu śmietanowego;
8. Połóż drugi biszkopt, ponownie nasącz herbatą i rozsmaruj dżem;
9. Wyłóż resztę kremu śmietanowego. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto roztopioną czekoladą, kajmakiem lub wiórkami czekoladowymi.
SMACZNEGO:)
Super ciasteczko w kolejce do upieczenia
OdpowiedzUsuńJest pyszne, więc polecam aby jak najkrócej czekało w kolejce! :) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne' wspaniałe, mogłabym sama zjeść wszystko:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) Pozdrawiam
Usuń