To jest ciasto, które powstało w wyniku eksperymentów prowadzonych w kuchni przed Świętami. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - ciacho jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie. Nie tylko świetnie wygląda, ale też tak smakuje.
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM KISIELOWY:
1 kisiel czerwony
1 galaretka czerwona
100 g roztopionego, ciepłego masła
500 ml wody
KREM WANILIOWY:
3 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru
200 g masła
3 serki waniliowe (po 150 g każdy)
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
POLEWA:
3 łyżki dżemu wiśniowego
1 łyżeczka galaretki
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier - miksuj aż się całkiem rozpuści;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Najlepiej drewnianą łyżką;
5. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i piecz ok. 15 min w 180 st C (góra-dół z termoobiegiem);
7. Resztę wody zagotuj, następnie wlej rozmieszany proszek kisielowy i mieszaj aż do powstania gładkiego, gęstego kisielu. Następnie wyłącz gaz, wsyp galaretkę i całość bardzo dokładnie wymieszaj;
9. Gorącą masę kisielową wyłóż na biszkopt a następnie ułóż warstwę herbatników. Odstaw ciasto do stężenia;
10. Przygotuj masę waniliową: 1 całe jajko i żółtka z cukrem bardzo dokładnie ubij na parze (zajmie Ci to minimum 10 min);
11. Miękkie masło utrzyj mikserem a następnie dodawaj stopniowo wystudzone (ale nadal płynne) ubite żółtka;
12. Do masy dodaj serki waniliowe i krótko zmiksuj;
14. Na koniec, ciągle miksując wlewaj wystudzoną, ale wciąż płynną żelatynę;
15. Gotową masę przelej na ciasto i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
*POLEWA: Dżem przełóż do rondelka i mocno podgrzej. Kiedy zacznie się gotować wsyp galaretkę, wyłącz ogień i mieszaj aż galaretka się rozpuści. Lekko przestudzoną polewą udekoruj ciasto.
SMACZNEGO :)
Wygląda pysznie, na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńNapewno jest pyszne zrobię na dzień babci
OdpowiedzUsuńCiasto w smaku super, chociaz miałam problemy ze zrobieniem. W przepisie może warto dopisać że ubijamy jajka nie same żółtka, ubite jajka na parze dodajemy powoli no i nie ma instrukcji co z polewa z dzemu i galaretki.
OdpowiedzUsuńNa parze ubijamy żółtka z 1 całym jajkiem. Ma Pani rację - mój błąd. Już poprawiam i dziękuję za czujność :) Co do polewy - faktycznie. Uzupełnie. Po prostu czasem polewam ciasto rozpuszczoną czekoladą czasem startą czasem robię tę polewę z dżemu i galaretki- wedle uznania:) Pozdrawiam serdecznie
UsuńPozdrawiam również, a ciasto polecam smak super 🙂 w nast weekend powtórze 🙂
OdpowiedzUsuńJakie serki waniliowe Pani dodawała? I kisiel czerwony obojętnie jaki smak czy może ma być tak jak polewa wiśniiwy?
OdpowiedzUsuńUżyłam serków z biedronki (tutti):) Kisiel wiśniowy, ale może być również inny jeśli nie ma Pani akurat wiśniowego
Usuń