To ciasto smakuje nawet najbardziej wybrednym. Zrobiłam je ostatnio na imieniny babci i wszyscy byli zachwyceni ;)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
600 ml soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe (po40 g każdy)
opcjonalnie można dosłodzić
MASA TRUSKAWKOWA:
800 g truskawek mrożonych
0.5 szklanki wody
2 galaretki o dowolnym smaku
3-4 wafelki kokosowe do posypania wierzchu
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier - miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Dodawaj pojedynczo żółtka i dalej miksuj aż składniki się połączą;
3. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Najlepiej drewnianą łyżką;
4. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i piecz ok. 15 min w 180 st C (góra-dół z termoobiegiem). Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Resztę soku zagotuj a następnie wlewaj powoli rozmieszane budynie. Gotuj na małym ogniu, intensywnie mieszaj aż do powstania gładkiego, jednolitego budyniu;
8. Rozmrożone truskawki przełóż do garnka, wlej wodę i zagotuj. Następnie wsyp galaretki, wyłącz gaz i mieszaj aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Odstaw masę do delikatnego stężenia;
9. Na masie budyniowej połóż drugi blat biszkoptu i delikatnie dociśnij, następnie wyłóż tężejącą masę truskawkową;
10. Wierzch ciasta udekoruj pokruszonymi wafelkami i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Bardzo podoba mi się ciasto Leokadia zrobię go na weekend a czy masz może jakiś fajny przepis na pasztet mięsny z grzybami ?. Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :) Pasztety niestety nie są moją mocną stroną, także nie pomogę:( Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńLeokadia wyglada bardzo kuszaco i smakowicie.Nie dziwie sie ,ze trudno jest sie oprzec kombinacji takich smakow.
OdpowiedzUsuńPani Bożeno, polecam upiec i spróbować:) Ciasto jest naprawdę przepyszne
UsuńA czy mogę truskawki zbledowac i je potem zagotować?
OdpowiedzUsuńA jaki jest wymiar blaszki ?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm:)
UsuńRobie to ciasto od dawna, zamiast pomaranczowego soku uzywam brzoskwiniowy dzem domowy tez z galaretka, czsami morelowy.
Usuń