Pyszne domowe pączki - ile bym nie zrobiła znikają zanim zdążą wystygnąć. Są tak smaczne, że zawsze jest ich za mało.. ;)
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek + 2 jajka
70 g roztopionego i wystudzonego masła
1 szklanka ciepłego mleka
30 g drożdży
szczypta soli
konfitura do nadziewania ( u mnie dżem truskawkowy i wiśniowy)
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
1. W ciepłym mleku rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie rozmieszaj. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj całe jajka i żółtka, cukier, zaczyn oraz rozpuszczone, zimne masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia;
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, uformuj wałek i podziel na równe części (U mnie wychodzi 17 pączków po ok. 50 g każdy);
4. Każdy kawałek ciasta formuj na niewielki placuszek, nakładaj ok. 0.5 łyżeczki konfitury i zaklejaj. Formuj zgrabne, niewielki pączki;
5. Nagrzej tłuszcz, wkładaj pączki partiami i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączaj z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, polej lukrem luz roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO :)
Czy można dołożyć trochę alkoholu żeby tłuszczu nie wsiokało
OdpowiedzUsuńTaak, może Pani dodać odrobinę spirytusu albo wódki, albo innego alkoholu;)
UsuńA jakas fajna polewa do pączków typu karmelowa?
OdpowiedzUsuńDo pączków nigdy nie próbowałam, ale robię czasem do ciast: masę kajmakową podgrzewam, lekko studzę a następnie miksuję masło i dodaję partiami kajmak - wychodzi przepyszna:) Myślę, że do pączków też się nada;)
UsuńSuper. Dzięki 😉
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję:) I pozdrawiam
UsuńNigdy nie robiłam pączków ale ten przepis wydaje mi się prosty, więc co, należy wypróbować.
OdpowiedzUsuńNa pewno sobie Pani poradzi:) Życzę powodzenia i smacznego;)
UsuńDziękuję.W czwartek z pewnością wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń