Pyszne rogaliki, które robię zazwyczaj na tłusty czwartek, ale pojawiają się również czasem bez okazji. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu i baardzo smaczne;)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła roślinnego
40 g świeżych drożdży
2 jajka
2 pełne łyżki śmietany 18%
szczypta soli
dżem wiśniowy/porzeczkowy/konfitura/marmolada na nadzienie
1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
WYKONANIE:
1. Drożdże rozkrusz w śmietanie (może być zimna) i dokładnie rozmieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj masło, jajko i rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ok. 10min);
4. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg;
5. Każdy okrąg podziel na 8 równych części. Na każdą z nich nakładaj niewielką porcję nadzienia i zwijaj zaczynając od dłuższego boku. Formuj rogaliki;
6. Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na czas nagrzewania piekarnika przykryj blaszkę ściereczką i odstaw rogaliki do wyrośnięcia. Rogaliki piecz ok. 20 min w 180 st C (kontroluj stopień zarumienienia).
SMACZNEGO:)
Czy rozpuszczone masło tez może by?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie powinno się udać, ale nigdy nie próbowałam więc nie dam gwarancji.. :)
Usuń