Zawsze mam problem z sałatką do obiadu. Nie wiem na co się zdecydować.. ale odkąd dostałam ten przepis od mamy problem zniknął. Gotową surówkę przechowuję w lodówce do ok. 7 dni - jest pyszna i pasuje praktycznie do wszystkiego.
SKŁADNIKI:
0.5 białej kapusty
2 marchewki
ZALEWA:
0.5 szklanki oleju rzepakowego
0.5 szklanki octu jabłkowego
0.5 szklanki cukru
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na zalewę przelej do rondla i zagotuj. Mieszaj aby zalewa się nie przypaliła;
2. Kapustę poszatkuj lub pokrój w cienkie paski;
4. Warzywa zalej gorącą zalewą, wymieszaj i przełóż do glinianego naczynia lub słoika. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO ;)
Taką surówkę robię często tylko cukier zastępuje miodem i używam oliwy z oliwek, swoją drogą wolę właśnie takie przepisy na proste, szybkie i zdrowe dania, słodkości staram się unikać ale dziękuję.
OdpowiedzUsuńZ miodem nigdy nie próbowałam.. ale następnym razem tak zrobię:> Pozdrawiam serdecznie;)
UsuńBardzo dziękuję. Super przepisy😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam
UsuńSuper przepis. Zrobiony, ''nabiera mocy'' w lodówce, jutro konsumpcja:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKażdego dnia surówka będzie jeszcze lepsza! :) Pozdrawiam
Usuń