Szarlotka to zawsze dobry pomysł na ciacho - ostatnio piekę różne rodzaje tego pysznego ciasta na okrągło. Ten przepis jest baardzo prosty i bardzo smaczny - polecam :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
400-420 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko + 2 żółtka
1.5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
ok. 1/4 szklanki cukru (wedle upodobań)
WYKONANIE:
1. Mąkę, cukier, posiekane masło i jajko przełóż na stolnicę i zagnieć jednolite, elastyczne ciasto (możesz również wrzucić wszystkie składniki do misy i wyrobić ciasto robotem);
3. Obrane i pokrojone drobno jabłka przełóż do miski (możesz również zetrzeć jabłka na tarce). Wsyp cynamon i cukier - wszystko dokładnie wymieszaj;
4. Wyjmij ciasto z lodówki, jedną częścią wyklej dno blaszki wyłożonej papierem i podpiecz w piekarniku (180 st C - ok. 10-15 min);
5. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta lub porwij je na kawałki i poukładaj na jabłkach;
6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 40 - 50 min ( w zależności od piekarnika proces pieczenia może trwać krócej lub dłużej).
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz