Żołądkowiec to bardzo stary przepis znaleziony w zeszycie mamy. W niektórych miejscach kartka była tak przetarta, że ciężko było rozczytać co i jak.. Lubię czasem wrócić do dawnych receptur - te ciasta mają swój urok, któremu ciężko się oprzeć ;)
SKŁADNIKI:
24x24 cm
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
4 jaja
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy (40g)
CIASTO:
6 jaj
200 g masła
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka kakao
1 łyżka maku suchego
1 kisiel
WYKONANIE:
2. Ser z żółtkami krótko zmiksuj. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
5. Przygotuj ciasto: białka ubij na sztywną pianę i odstaw;
6. Zacznij miksować masło, dodawaj stopniowo cukier. Ciągle miksując wlej żółtka i całość dokładnie zmiksuj;
9. Podziel ciasto na 3 części. Do pierwszej dodaj kisiel i dokładnie wymieszaj;
13. Na serze nakładaj łyżką na zmianę ciasto z kisielem, makiem i kakao. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60-70 min w 180 st C. Wierzch udekoruj wedle uznania
SMACZNEGO :)
Brzmi do wszystko wspaniale, muszę koniecznie wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńNa pewno się Pani nie zawiedzie! Pozdrawiam :)
UsuńJaka to forma?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm:)
Usuń