To jest jedno z ulubionych ciast mojego męża. Moje z resztą też.. uwielbiam połączenie słodkich kremów z owocami.. Polecam :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm
BISZKOPT:
4 jaja
0.5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka kakao
1/4 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
200 g masła
1.5 szklanki mleka w proszku
MUS:
2 galaretki (dałam zielone, mogą być czerwone)
700 ml wrzątku
600-700 g rozmrożonych truskawek
WYKONANIE:
1. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
3. Do ubitych jajek dodaj przesiane mąki i kakao. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj - najlepiej drewnianą bądź silikonową łyżką;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Mleko przelej do rondelka, wsyp cukier i zagotuj a następnie odstaw do wystudzenia;
8. Przygotuj krem: miękkie masło zacznij ucierać, dodawaj stopniowo wystudzone mleko z cukrem i miksuj aż do powstania puszystej masy;
11. Na kremie połóż drugą część biszkopta i lekko dociśnij. Wyłóż mus truskawkowy i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
ciacho wygląda przepysznie, jutro robię sobie na urodziny, dzięki za rewelacyjny przepis, pytanko tylko:czy blaszka to 24/24
OdpowiedzUsuńTak, blaszka to 24x24 cm:) Pozdrawiam i życzę smacznego!
Usuń