Pyszne, kruche ciasteczka czekoladowe w kształcie serduszek idealnie nadają się na słodki prezent dla drugiej połówki. Zapakuj je w pudełeczko, przewiąż wstążką i daj w prezencie. Własnoręcznie wykonane smakują o niebo lepiej niż kupione w cukierni ;)
SKŁADNIKI:
(na ok. 100 ciasteczek)
550 g mąki pszennej (3.5 szklanki)
50 g ciemnego kakao (0.5 szklanki)
300 g masła
200 g cukru pudru (1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto ( możesz również zagnieść ciasto ręcznie);
2. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek cienko rozwałkuj a następnie wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie;
3. Gotowe ciasteczka przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem i piecz w 180 st C przez 10 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Ciasteczka rewelacyjne. Proste, szybkie...ale mają jedną wadę...za szybko zniknęły 😁
OdpowiedzUsuńTo niestety prawda.. bardzo szybko się kończą :P
Usuń